De narcist als gokkast: Onvoorspelbare uitkomsten

De narcist als gokkast: Onvoorspelbare uitkomsten

Lees hier wat voorafging: ‘De narcist als gokkast: De jackpot moet vallen’.

In de war

De partner van de narcist heeft continu het gevoel ernaast te zitten en voelt de wrok groeien. Niets lijkt meer logisch: Er worden dingen gezegd die onmiddellijk daarna weer worden ontkend en bewijzen worden onder de tafel geveegd. Maar hoe kun je die vage indrukken, die onbenoembare gevoelens, die onrust onder woorden brengen? Er wordt namelijk nooit iets concreet gemaakt.

Voorbereiding

Als ik eens iets leuks wilde gaan doen met een vriendin, ging ik op mijn kamer hard op oefenen hoe ik dat moest vragen. Wanneer hij dan thuis kwam, verzamelde ik mijn moed bij elkaar en deed ik mijn ingestudeerde verhaal. Tot mijn grote verbazing zei hij dan, “Ja natuurlijk, dat is toch altijd goed, ga jij maar lekker weg hoor, gezellig! Ik gun het je.” Dan viel ik bijna achterover en dacht ik ‘Tjee heb ik me daar om nou zo druk gemaakt?‘ Andere keren mocht het dan gewoon echt niet.

Als de ochtend dat ik weg zou gaan was aangebroken, zei hij doodleuk: “En, waar ga jij heen?” Waarop ik zei: “Uhh dat heb ik je toch verteld? Vandaag zou ik met mijn vriendin naar de sauna zou gaan…” “Hoezo?” zei hij dan, “dat heb je helemaal niet gevraagd. Hoe kom je daar bij? Je wilt me nu gewoon voor het blok zetten.” En eerlijk waar, dan was ik zo in de war dat ik begon te twijfelen aan mezelf, maar ik wist echt zéker dat ik het had gevraagd. Ik zal je de ellende besparen die hier dan weer van kwam.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Dergelijke manieren om iemand uit evenwicht te brengen worden door de narcist systematisch aangewend, zonder enige compensatie of excuus. Het is moeilijk om je los te maken uit deze relatie, want reeds na de eerste klappen is in feite een pathologisch schuld gevoel ontstaan. Je voelt je verantwoordelijk voor het verloop van de relatie. Dit schuld gevoel wordt vaak nog versterkt door de omgeving die, zelf ook aan verwarring ten prooi, maar zelden kans ziet om steun te bieden zonder kritiek te leveren: ‘Jij zou eens minder zus of zo moeten doen…’ ‘Zie je dan zelf niet dat dat olie op het vuur is?’ ‘Als je zo doet, is het ook geen wonder dat hij…’

Een narcist grijpt dus de macht in een relatie met verleiding en beïnvloeding en wanneer die niet meer werken kan hij terugvallen op geweld. Deze fase van openlijk getoonde haat begint wanneer de partner gaat reageren, wanneer diegene probeert op persoonlijke basis enige vrijheid te heroveren. Er gebeurt iets waardoor de partner plotseling tot besef komt: Nu is het genoeg. Op het moment dat het slachtoffer de indruk wekt te zullen kunnen ontsnappen, ontstaan er bij de agressor paniek en woede. En dan slaan de stoppen door.

Aanrijding met een brommer

Ik stoorde hem in een telefoon gesprek en hij werd zo vreselijk boos dat hij in blinde woede op mijn bovenarm begon te stompen zo hard en lang dat ik naar de huisarts moest en dagen met m’n arm in een mitella moest lopen. Ik loog over wat er echt was gebeurd en zei dat er een brommer met een hoog stuur tegen mijn arm was gereden! Omdat ik mijn eigen schoonheidssalon had, kon ik ook niet meer werken. Dit was de eerste keer dat hij fysiek geweld gebruikte en dat werd alleen maar erger. Terwijl ik zei: “Nu ga ik bij je weg, dit mag je niet doen!”

Omdat de partner koste wat kost wil blijven communiceren, zal zij zich steeds weer blootgeven. Hoe meer zij zich blootgeeft, des te heftiger worden de aanvallen en des te heftiger lijdt het slachtoffer. De aanblik van verdriet irriteert de narcist en hij schept zijn agressie nog eens extra aan om het slachtoffer het zwijgen op te leggen.

Lees hier het vervolg: ‘De narcist als gokkast: Met lege handen naar huis’.

 

Wil je een reactie plaatsen? Ik zou het leuk vinden om jouw mening of ervaringen te horen!
Reacties hoeven niet openbaar te worden gemaakt. Wil je dit niet? Laat het dan in jouw reactie weten!
Anoniem reageren is ook mogelijk. Vul dan ‘Anoniem’ in bij ‘naam’.

Wil jij op de hoogte worden gehouden van mijn nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor de maandelijkse mail update!

 

Laat een reactie achter

Uw e-mail wordt niet openbaar gemaakt.