De narcist als gokkast: De jackpot moet vallen

De narcist als gokkast: De jackpot moet vallen

De narcist als gokkast. Het doel van dit blog is om anderen te helpen de patronen in een relatie met een narcist te herkennen. Het kan je motiveren om tijdig uit de situatie te stappen, en maatregelen te nemen die nodig zijn voor je eigen fysieke en mentale gezondheid. En als ik het kon, kan jij het ook!

De koning te rijk

In het begin van de relatie voel je je de koning te rijk, je hebt nog nooit zo een leuke, attente, lieve, zorgzame man ontmoet. Hij lijkt alles op een rijtje te hebben, hij is succesvol en sociaal vaardig. De narcist idealiseert en spiegelt zijn partner, als zij ‘overdreven gestes’ snel doorziet, zal hij zich daarop aanpassen. Hij observeert je, maakt aantekeningen in zijn hoofd en weet precies waar je wel en niet van houdt. Het is tevens heel goed mogelijk dat hij zich bescheiden opstelt, niet iedere narcist zal proberen zich te onderscheiden met dure auto’s, maatpakken en luxe vakanties.

De narcist probeert het verlangen van de ander te vangen, die de ander dan een goed zelfbeeld teruggeeft, om diegene op steelse wijze in te palmen. Het vertrouwen en het verlangen die de narcist bij de partner heeft gecreëerd, gaat hij in de volgende fasen gebruiken als machtspositie. De narcist is degene die het spel leidt, het slachtoffer is een bruikbaar object, geen interactief subject deze eerste fase kan meerdere jaren in beslag nemen waarbij progressief proces van verleiding in werking treedt.

Veilig gesteld

Als de narcist het gevoel heeft dat hij zijn relatie veilig gesteld heeft maar nog niet iedere vorm van verassing is uitgesloten, kan het proces van beïnvloeding beginnen. Dit proces wordt tot in finesses uitgedacht met betrekking tot de gevoeligheden en kwetsbaarheden van het slachtoffer. Uit ervaring kan ik vertellen dat ik altijd te horen kreeg als hij boos was, dat ik maar terug moest gaan naar m’n moeder (terwijl hij er voor heeft gezorgd dat zij mij niet meer wilde zien), of zei hij dat mijn oudste kinderen niet voor niets bij me weg waren gegaan. Dat soort dingen. De liefde van mijn vader, moeder, zusjes en mijn kinderen te moeten missen was mijn zwakste punt.

Manipulatie

Zoals bij iedere vorm van manipulatie, gaat het erom de ander tijdens deze fase te laten geloven dat diegene vrij is. Zelfs als het gaat om een geniepige, onopvallende handeling, met de bedoeling de ander haar vrijheid te ontnemen. Het klinkt zo onschuldig maar als ik boodschappen wilde gaan doen en niet aan hem vroeg of hij mee wilde, dan was ik een egoïstische vrouw die alleen aan zichzelf dacht. Want als ik van hem zou hebben gehouden dan had ik het wel zelf gevraagd… En zo ging hij altijd mee, naar de kapper, m’n nagels doen, winkelen; Het moest met hem en nooit met de kinderen, vrienden, wie dan ook.

Het gaat er daarbij niet om onderling als gelijken te communiceren, maar om iemand zijn wil op te leggen en tegelijkertijd te verhinderen in het bewust worden van dit proces. Binnen de perverse strategie, moet de ander langzaam onderworpen en beschikbaar gehouden worden. Het is belangrijk de macht te behouden en de ander onder controle te hebben. Deze fase wordt gekenmerkt door het in verwarring brengen van de partner die tot dan toe niks in de gaten had. Het begint met onschuldige manoeuvres maar al gauw worden die intimiderend als de partner zich verzet.

Een spel

Als de partner te volgzaam is, is het spel niet spannend. Er moet zoveel weerstand worden geboden dat de narcist zin houdt om de relatie voort te zetten, maar niet zoveel dat hij zich bedreigd voelt. De partner wordt als het ware op een schema van ‘partiële bekrachtiging’ gezet: vaak een bot vangen, af en toe de jackpot. Zo vertel ik het vaak in mijn lezingen: dat je net als een gok verslaafde achter die kast zit en er steeds maar wat ingooit; En je hebt er dan al zo veel in gegooid, dat je dan denkt ‘Ja nu blijf ik zitten, want die jackpot moet toch gaan vallen‘.

Lees hier het vervolg: ‘De narcist als gokkast: Onvoorspelbare uitkomsten’.

 

Wil je een reactie plaatsen? Ik zou het leuk vinden om jouw mening of ervaringen te horen!
Reacties hoeven niet openbaar te worden gemaakt. Wil je dit niet? Laat het dan in jouw reactie weten!
Anoniem reageren is ook mogelijk. Vul dan ‘Anoniem’ in bij ‘naam’.

Wil jij op de hoogte worden gehouden van mijn nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor de maandelijkse mail update!

Laat een reactie achter

Uw e-mail wordt niet openbaar gemaakt.