Referenties

Home / Lezingen / Referenties

Anita Wix is een inspirerende spreekster, een bijzonder krachtige vrouw, met een indrukwekkend verhaal. Het is haar gelukt uit een jarenlange situatie van huiselijk geweld te stappen. Een moedige weg met grote obstakels. Anita deelt haar verkregen inzichten. Hoe ontstaat zo’n situatie? Wat maakt dat je er niet uitkomt? Wat kan de omgeving doen? En hoe kun je er uit en hoe ga je dan verder? Iedereen, ook als je op voorhand denkt niet veel met het thema te maken te hebben, hangt aan haar lippen. Het is een aangrijpend verhaal en het is hoopvol. Het geeft handvatten voor mensen die in zo’n situatie zitten, handvatten voor de omgeving en ook handvatten voor professionals. Anita wijdt haar leven aan de missie om vrouwen te helpen uit situaties van huiselijk geweld te ontsnappen of te voorkomen dat ze erin verzeild te raken. Anita verdient een groot podium te krijgen en haar kennis en ervaring ten goede te laten komen aan het helpen van vrouwen. Het vergroten van inzicht, bewustwording en de mogelijkheden die er zijn om te helpen, zowel van professionals als van de privé-omgeving, is van levensbelang.
Rini te Velthuis Droom van Zwolle

Ik heb dit als heel bijzonder ervaren. Tijdens de lessen krijg je een beeld van huiselijk geweld. Tijdens jouw verhaal heb ik voor het eerst het van binnen ervaren, waardoor ik ging meeleven met mijn gevoel. Heel bijzonder, knap en dapper.
Anoniem, student HAN

Indrukwekkend verhaal. Anita straalt enorme kracht uit. Inspirerend!
Peter, bezoeker lezing

Anita kan adembenemend haar ervaringsverhaal verwoorden, ze laat je meeleven hoe het is als slachtoffer van huiselijk geweld. Tijdens sommige trainingen van Kadera over huiselijk geweld sluit ze aan met haar verhaal en op die manier werk ik al meer dan 5 jaar, met plezier, met Anita samen. Ik omschrijf Anita als puur, open en betrouwbaar.
Henrieke Beekhof, preventiemedewerker bij Kadera aanpak huiselijk geweld

Wat een indrukwekkend verhaal. Ik zou uren naar je kunnen luisteren. Zo waardevol om te horen hoe het van binnenuit werkt. Zo gemanipuleerd, zo mishandeld!
Ik hoop zo dat ik beter kan reageren wanneer ik een jongen of meisje tegenkom in de praktijk die in een soortgelijke situatie zit. Ik vind je geweldig!
Ineke, bezoeker lezing

Op 16 december 2013 heeft Anita op uitnodiging en ten overstaan van 600 politiemensen haar verhaal gedaan op een van de landelijke politie congressen over Huiselijk Geweld en kindermishandeling. Als gevolg daarvan de volgende dag, samen met een lid van de korpsleiding van de nationale politie, bij RTL Late Night geïnterviewd. Vele e-mails heeft ze ontvangen van vrouwen die zich herkende in het verhaal en hen motiveerde om hulp te gaan zoeken. Anita heeft veel van deze vrouwen ook persoonlijk geholpen.
Landelijk Politie congres Ede

Niet alle ervaringsdeskundigen kunnen genoeg afstand nemen van hun persoonlijke verhaal, om van een afstand het professioneel te kunnen inzetten. Anita heeft dat met volle overtuiging wèl gedaan. 
Ontroerend, knap, fijn om naar te luisteren. Ik heb er veel van geleerd, zoals bijvoorbeeld signalen die er zijn (zowel grotere als subtielere). Vertel het door!
Jonny, bezoeker lezing

Wij hebben veel waardering voor de manier waarop Anita haar ervaringen vertelt. Dat doet ze nl op een hele beeldende en authentieke wijze. Ze geeft daarbij inzicht in het proces en hoe manipulatie, controle en het geweld als een sluipmoordenaar langzaam tot wasdom komen in de relatie.
Wat vervolgens de impact hiervan is en wat het met haar en de kinderen deed. Ze vertelt op indringende wijze waar uiteindelijk de omslag voor haar kwam en definitieve breuk met het bestaan zoals ze dat op de moment l(ei) (ij)dde. Ze heeft het “brandende huis “verlaten.
Niet alleen dat inzicht maar ook waar ze nu staat verdiend alle respect. In dat opzicht is ze een rolmodel voor slachtoffers van Huiselijk Geweld c.q partner geweld.
Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN)

Heel waardevol om een persoonljik verhaal te horen in plaats van alleen maar theorie. Een persoonlijk verhaal is veel pakkender en vooral ook leerzamer.
Isabel, student HAN

Sinds 5 jaar organiseert de SPH op Hogeschool Windesheim een themadag Huiselijk Geweld. De dag bestaat uit een hoofdprogramma voor alle studenten en  keuzeworkshops in het middagprogramma. In het hoofdprogramma vertelt Anita Wix haar eigen verhaal over huiselijk geweld aan de hand van het lied ‘love the way you lie’ van Rihanna.  Ze vertelt hoe geweld haar leven binnen kwam wat er gebeurde gedurende vele jaren, hoe lastig het was om hier een eind aan te maken en hoe dit uiteindelijk toch is gelukt.  De studenten luisteren drie kwartier naar haar verhaal en je kunt een speld horen vallen. Het maakt niet uit of er 50 of 250 studenten in de zaal zitten, Anita heeft de volledige aandacht.  Na afloop van haar verhaal stellen studenten vragen zoals: “Wat had nu wel geholpen bij jullie?” en “Hoe gaat het nu met je kinderen?” . Alle vragen worden uitvoerig en persoonlijk beantwoord door Anita. Dit onderdeel van de dag is voor studenten heel waardevol en voor ons niet meer weg te denken uit ons programma.
Aafien Pieters, Coördinator uitstroomprofiel jeugdzorgwerker

Een tijd geleden heeft Anita Wix haar inspirerend verhaal in de ‘Leef Geef Geniet’ Club Bijeenkomst verteld. Het verhaal van Anita illustreert hoe je in een knock-down positie terecht kunt komen en door niet op te geven overal bovenop kunt komen. Het verhaal van Anita is leerzaam en krachtig. In mijn ogen is Anita een mooi voorbeeld voor vrouwen. Buiten dat kan zij het ook nog eens inspirerend vertellen. Anita laat zien dat vrouwen sterker zijn dan dat zij denken te zijn. Anita is hier levend bewijs van. Het verhaal van Anita heeft de aanwezigen ‘zichtbaar’ geraakt. Wat mij persoonlijk het meeste heeft geraakt is de veerkracht van Anita en hoe zij uit een uitzichtloze positie er bovenop is gekomen.  Zij staat nu in haar kracht en desondanks wat er is gebeurd staat zij positief in het leven.
Kort samengevat: Inspirerend | Leerzaam | Powervrouw
Gilbert Themen, coach

 ken Anita al meerdere jaren en ja, ook ik heb nooit iets aan haar gemerkt toen wij enkele jaren terug als collega’s samenwerkten, terwijl zij op dat moment midden in deze nachtmerrie zat. Ik beveel Anita aan bij elke organisatie of elk bedrijf met interesse in een motiverend verhaal over persoonlijke ontwikkeling en het maken van keuzes – noem het leiding in je leven.
Willem Rothuizen, Aquila Consult