Lezingen

Home / Lezingen

Heb je interesse in een lezing of workshop? Neem contact op!

Met andere ogen zienwix kracht; nu ben jij aan de beurt; lezing; anita wix

De lezingen die ik geef bieden een authentiek verhaal, waarin een eerlijk en duidelijk beeld overgebracht wordt over geweld achter de voordeur. Een verhaal waardoor jij jouw vooroordelen aan de kant gaat zetten en de mensen die er middenin zitten of het meegemaakt hebben met andere ogen gaat zien. Dat je begrijpt dat het beeld dat je hebt gevormd over mannen en vrouwen die ‘slachtoffer’ zijn van huiselijk geweld meestal niet voldoet aan het beeld dat onze maatschappij daarover heeft gevormd. Dat je nooit meer zegt dat je er niets mee te maken hebt omdat het in jouw (werk)omgeving niet gebeurt.

Het verhaal gaat niet alleen over huiselijk geweld maar ook over moed, kracht en doorzettingsvermogen. Over goed voor jezelf zorgen, over trots en eigenwaarde. Uiteindelijk gaat het er niet over wat ik heb meegemaakt, maar vooral over hoe het me is gelukt om geen slachtofferrol meer aan te nemen, maar ervoor te vechten dat mijn geluk nooit meer zou afhangen van de omstandigheden. Dat ik zelf de keuze had en nog steeds heb om te beslissen hoe ik mijn leven wil leiden, dat ieder mens die keuze heeft.

Ervaring

Mijn lezingen en workshops geef ik bij onder andere bij de politie, Kadera (vrouwenopvang), de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en Droom van Zwolle. In december 2013 gaf ik een lezing bij het landelijk politiecongres in Ede, waarna ik werd uitgenodigd als gast bij RTL Late Night. Hierdoor kreeg het onderwerp veel aandacht. Samen met Kadera verzorg ik (vrouwenopvang) trainingen voor onder andere hulpverleners.
Met theater AANZ hebben we door het land getoerd met ‘Hartslag‘, een interactieve toneelvoorstelling met 5 ervaringsdeskundigen over geweld in de breedste zin.

Referenties

Ik kan een heel duidelijk beeld weergeven over hoe een ‘slachtoffer’ zich naar de buitenwereld gedraagt en weet inmiddels ook hoe een buitenstaander tegen een dergelijke relatie aankijkt. Voor professionals is het interessante en belangrijke materie.

Anita kan adembenemend haar ervaringsverhaal verwoorden, ze laat je meeleven hoe het is als slachtoffer van huiselijk geweld. Tijdens sommige trainingen van Kadera over huiselijk geweld sluit ze aan met haar verhaal en op die manier werk ik al meer dan 5 jaar, met plezier, met Anita samen. Ik omschrijf Anita als puur, open en betrouwbaar.
Henrieke Beekhof, preventiemedewerker bij Kadera aanpak huiselijk geweld

Wij hebben veel waardering voor de manier waarop Anita haar ervaringen vertelt. Dat doet ze nl op een hele beeldende en authentieke wijze. Ze geeft daarbij inzicht in het proces en hoe manipulatie, controle en het geweld als een sluipmoordenaar langzaam tot wasdom komen in de relatie.
Wat vervolgens de impact hiervan is en wat het met haar en de kinderen deed. Ze vertelt op indringende wijze waar uiteindelijk de omslag voor haar kwam en definitieve breuk met het bestaan zoals ze dat op de moment l(ei) (ij)dde. Ze heeft het “brandende huis “verlaten.
Niet alleen dat inzicht maar ook waar ze nu staat verdiend alle respect. In dat opzicht is ze een rolmodel voor slachtoffers van Huiselijk Geweld c.q partner geweld.
Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN)

Meer referenties

 

Heb je interesse in een lezing of workshop? Neem contact op!