Verandering: disfunctioneel gedrag

Verandering: disfunctioneel gedrag

Leven in een crisis

Hoe is jou leven op dit moment?
Hou je je staande ook zonder werk en aanzienlijk minder of geen inkomen?
Is bij jou altijd het glas half leeg?
Is het lastig voor je om met veranderingen om te gaan?
Kun jij je aanpassen aan deze veranderende wereld of kost het je elke dag moeite?

Het voordeel van crisis is dat je al je zekerheden kwijt raakt en je daardoor jezelf kwijt raakt. Dat creëert namelijk een unieke kans voor verandering, om jezelf vanaf een soort leeg papier opnieuw uit te vinden.

De nieuwe jij

Wat vind je nou echt leuk?
Wat voor vriendschappen zou je willen hebben?
Wat voor werk zou je willen doen?
Wat vind je nou eigenlijk lekker?
Hoe wil je eruit zien?
Wat voor hobby’s?
Wat voor hart wil je?
Hoe wil je gezien worden door anderen?
Hoe wil je je inzetten voor de maatschappij?
Hoe wil jij je nuttig maken?

Kortom,
Wie wil jij nou eigenlijk zijn?

Van jongs af aan

Ons gedrag en onze gedachten worden voor een groot deel bepaald door de conditioneringen die in onze jeugd zijn ontstaan. Bijvoorbeeld de manier waarop we uit bed stappen in de ochtend, met elke hand we onze tanden poetsen tot de kleding die we dragen. Maar ook gedrag dat we ontwikkelen om de liefde van onze ouders te krijgen, oftewel gezien te worden.

Later in je leven, en met name tijdens liefdesrelaties, kan dat aangeleerde gedrag niet-functioneel blijken te zijn. Zoals over je grenzen laten gaan, niet voor jezelf opkomen, niet je eigen keuzes (durven) maken, geen nee kunnen zeggen.

Naakt

Als het gaat om toxische relaties die uiteindelijk eindigen in een diepe persoonlijke crisis waarbij al je zekerheden in je leven lijken te verdwijnen, ben je uiteindelijk weer ‘naakt’, een blanco vel dat je weer opnieuw in moet gaan vullen.
Het is dan tijd voor verandering.

Ik heb inmiddels al veel vrouwen geholpen om dit blanco papiertje weer te gaan invullen. Voor sommigen lijkt dit een onmogelijke opgave.

En eerlijk, het is nogal wat.
Al je ingeprente, geconditioneerde gedachtes los te leren laten. Echte, diepgegronde verandering aanbrengen. Soms weet je niets eens dat je dat doet. Dan is aangeleerd gedrag zo gewoon geworden dat je niet eens meer in de gaten hebt dat het niet normaal is.

Veel vrouwen die ik spreek doen nog heel lang wat ze altijd deden. Vanuit hun jeugd en in de tijd dat ze in een toxische relatie zaten. Ze hebben zich zo aangepast dat ze niet meer weten wat ze nu echt willen, wie zij eigenlijk zelf echt zijn.

Vast in dezelfde patronen

Voor mijzelf kan ik het voorbeeld geven dat ik in die tijd koffie verkeerd dronk en elke vrijdag een tompouce of spijsbroodje met slagroom at. Ik hou niet van koffie met melk en helemaal niet van zoetigheden. Als kind al snoepte ik niet en deed bijvoorbeeld nooit jam of pindakaas op mijn brood. Toch at ik jaren lang vrijdags dat spijsbroodje met slagroom.

Toen ik uit de vrouwenopvang kwam ging ik doen wat ik altijd deed. Ik dronk koffie verkeerd en at tompouces
en spijsbroodjes. Ik deed sowieso wat ik al die jaren had gedaan.
Dezelfde vrienden, dezelfde feestjes, dezelfde kledingstijl, hetzelfde steile, geföhnde, geblondeerde haar, dezelfde (veel te) hoge hakken.

Totdat ik me er jaren later pas van bewust werd dat ik dat deed en steeds vaker ging stil staan bij ‘Wat wil ik nou eigenlijk?’.

Veranderinng: Disfunctionele gedachten en huiselijk geweld - Nieuw leven door de coronocrisis - Coaching- WIX Kracht: Nu ben jij aan de beurt! - Anita Wix

Als een nieuwe pen op een blanco vel

En zo begon mijn weg naar herstel. Zo ging ik heel langzaam dat blanco velletje invullen met mijn eigen woorden en daden. Ik onderzocht mijn gevoel bij wat ik deed, wat ik dacht. Waar voelde ik mij fijn bij en wat maakte mij gelukkig?

Wat een mooi en leerzaam pad was dat. En nu wil ik niets liever dan vrouwen helpen om dit ook te doen en ze vooral te helpen om dat bewustzijn over aangeleerd gedrag eerder in te zien.

Kom jij nou ook uit een toxische relatie en heb je geen idee hoe jij je blanco vel weer in kunt vullen? Neem dan gerust eens contact met me op.

Wil je een reactie plaatsen? Ik zou het leuk vinden om jouw mening of ervaringen te horen!
Reacties hoeven niet openbaar te worden gemaakt. Wil je dit niet? Laat het dan in jouw reactie weten!
Anoniem reageren is ook mogelijk. Vul dan ‘Anoniem’ in bij ‘naam’.

Wil jij op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de maandelijkse mail update!

Laat een reactie achter

Uw e-mail wordt niet openbaar gemaakt.