En dan begint het pas: Van uiterlijk naar innerlijk

En dan begint het pas: Van uiterlijk naar innerlijk

Lees hier wat voorafging: ‘En dan begint het pas: Een eigen plek’.

Navigatie aan: Favoriete plaatsen

Wat heerlijk om weer een eigen plekje te hebben. Net zo een gevoel als je uit huis gaat bij je ouders en op kamers gaat wonen. Een gevoel van vrijheid. Je kunt doen wat je wilt. En vooral niet doen wat je niet wilt. Simpel toch?

Maar dan is het nu tijd om je navigatie weer aan te zetten want anders heb je geen idee waar je de weg weer op moet. De batterij is weer opgeladen en wat makkelijk is het dat je de ‘favoriete plaatsen’ hebt opgeslagen. Dat maakt het toch een stuk simpeler allemaal. Het kost anders wel heel veel tijd, energie en moeite om een nieuw levenspad uit te gaan stippelen. Het ligt zo voor de hand dat je daar verder gaat waar je was gestopt.

Het zou mooi klinken om te zeggen “Ik heb mijn eigen leven terug, mijn eigen plekje en mijn vrijheid, dus vanaf nu ga ik alles anders doen.”Het klinkt simpel, maar ik had geen idee hoe ik mijn leven zag, wat ik zelf wilde. Ik had er een jaar over gedaan  in de vrouwenopvang om de schepen achter me te verbranden, mijn verleden achter me te laten en me te gaan richten op de toekomst. Maar hoe zou die toekomst er dan uit moeten zien?

Oude flow, nieuwe ik

Zorgen dat je weer aan het werk komt was de volgende stap. Een bijstandsuitkering is tenslotte ook niet alles. Een inkomen zorgt voor geld in het laatje, geld zorgt dat je een fiets kunt kopen en nog meer geld uiteindelijk dat je je eigen kleine auto kunt kopen. Oké dus navigatie weer aan en je favoriete plekken gaan bezoeken. Je oude vrienden weer opzoeken en ook nieuwe vrienden maken. Makkie toch!

Voor je het weet zit je weer in de flow van je oude leven maar dan wel met een nieuwe ik. Dat voelt vreemd maar ook weer niet. De laatste zes jaar van mijn getrouwde leven bestonden vooral uit feestvieren. Bijna elk weekend wel een festival of dancefeest bezoeken, afterparty’s en dat soort ‘dingen’. Veel bezig zijn met hoe je eruit ziet en vooral om in het plaatje te passen. Veel  bezig zijn met ‘uiterlijk’ en weinig of  beter gezegd geen tijd en ruimte voor ‘innerlijk’.

Dus zodra het weer kan: Get your high heels on and back on track. Geweldig! Wat een leven! Niemand die meer zegt wat je mag en wat niet, niemand die voor jou beslist. Alle remmen los en gaan met die banaan. Als je dan ook nog als vrijgezel de party modus aanzet, kun je je voorstellen dat de wereld aan je voeten ligt. Wat een belangstelling en wat een aandacht. Dat is toch ook wel waar het leven omdraait? Zien en gezien worden.

En het kwartje valt

Als je dan al je favoriete plaatsen weer hebt bezocht, blijkt dat ineens helemaal niet meer zo te voelen als je dacht. Want ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’ Maar wacht eens even… Dat is nou eigenlijk net wat je niet wilt! Dat kwartje valt vanzelf, dat is geen bewuste zoektocht naar jezelf. Dat is luisteren naar je hart, dat is voelen, dat is ervaren. Elke nieuwe ervaring observeren en voelen wat het met je doet: Voelt het goed, of voelt het niet goed?

Gezond en bewust eten, yoga beoefenen en mediteren waren voor mij de sleutel die de deur opende naar een ‘ander leven’.  Ook mijn Mindfulness studie (MBCT) heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven. Dit liet me ook zien dat dit de manier is waarop ik nu in het leven sta. ‘Leven vanuit je donder’ zoals Wick Lichtveld dat zo mooi zegt.

Het verleden is geweest de toekomst kennen we niet. Wat belangrijk is, is NU. Dan moet je niet bezig zijn met wat je wilt bereiken, want dat is niet wat er toe doet in het leven. Tenminste voor mij niet meer. Ik wil leven vanuit mijn donder! Daarom ben ik op dit moment weer in Thailand omdat ik weer heel even het leven hier wil ervaren. Niet alleen maar bezig zijn met ik, ik, ik. 

‘Je bent zo veranderd’

Inmiddels heb ik mijn favoriete plaatsen gewist uit mijn navigatie systeem. Het heeft me vriendschappen gekost. “Je bent zo veranderd.” Ik moet het vaak horen. Ik denk dat de mens ‘Anita’ nog steeds dezelfde is, maar ik leef anders. Ja, dat klopt. Heel anders. En daar ben ikzelf heel erg blij mee. Ik heb het geluk gevonden in mezelf. Ik denk met veel liefde terug aan alle mooie momenten uit het verleden en ik laat wat goed was ook goed in mijn herinneringen. De vrienden die niet meer met mij mee wandelen op mijn nieuwe pad bedank ik voor de tijd dat ze in mijn leven waren. Ze waren waardevol. Ik had ze geen van allen willen missen.

Mijn navigatie gaat me naar nieuwe plaatsen brengen en daar zullen vast weer favoriete plekken bij zitten die ik misschien wel weer op ga slaan.

Mijn hart is mijn kompas en daar vertrouw ik op.

Wil je een reactie plaatsen? Ik zou het leuk vinden om jouw mening of ervaringen te horen!
Reacties hoeven niet openbaar te worden gemaakt. Wil je dit niet? Laat het dan in jouw reactie weten!
Anoniem reageren is ook mogelijk. Vul dan ‘Anoniem’ in bij ‘naam’.

Wil jij op de hoogte worden gehouden van mijn nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor de maandelijkse mail update!

Laat een reactie achter

Uw e-mail wordt niet openbaar gemaakt.